Spine - fotoboek en expositie(s)

Vanaf juni 2022 moest ik door een flinke val -met als gevolg een gebroken ruggenwervel- verplicht op rust voor een relatief lange tijd. En dat net nu de zomer zich aankondigde als de eerste vrije zomertijd na 2 jaar verplichte lockdowns.

Toen de frustratie en de hevigste pijn wat weggeëbd was ging ik op zoek naar nuttige, creatieve en doenbare bezigheden. Vermits ik nog perfect op de computer kon werken werd het al snel duidelijk dat ik meteen werk moest maken van het opruimen van mijn archief. Dat archief, beste lezer, is opgestart in 2002 en bevat op het moment van dit schrijven -enkel voor mijn niet zakelijke werk- 121.260 foto’s. Ik wist echter dat hier nog wel wat verborgen pareltjes tussen zaten en al na een korte tijd kwam er van het opruimen weinig in huis. Er werden foto’s gemarkeerd die naar mijn gevoel projectmatig bij mekaar hoorden, al had ik op dat moment nog geen harde definitie wat dat project dan wel zou zijn.

Na enkele keuringsbeurten en nog wat liquidaties (kill your darlings!) bleek dat er wel op één of andere manier met iedere foto een link kon gelegd worden met mijn huidige toestand: de gebroken ruggenwervel.

Uiteindelijk heb ik 110 foto’s uitgezocht.

En alzo is dit project geboren; ik noemde het ‘Spine’. Dat klinkt toch wat stoerder dan ‘Ruggengraat’ of ‘Ruggenwervel’, nee?

Je begrijpt dat het een heel persoonlijk project is, desalniettemin hoop ik dat het jou ook kan boeien. Zoek vooral je eigen betekenis achter de foto’s; Ik weet wat ze voor mij ooit betekenden en welke betekenis ze kregen door mijn ongeval.

Fotoboek

Ik maakte er in eerste instantie een fotoboek van. De foto's in het boek vallen onder de categorie straatfotografie. Het zijn stuk voor stuk foto's die op één of andere manier altijd in de marge van andere projecten, uitstappen of zelfs vakanties genomen zijn. Ik heb namelijk altijd wel een camera in de aanslag. En waar anderen focussen op wat er rondom hen gebeurt, kijk ik al eens vaker naar wat de mensen aan het doen zijn.

Dit fotoboek kan je aanschaffen voor de luttele prijs van 60 euro, de opbrengsten gaan naar de aankoop van nieuwe snoezelbedden voor 't Weyerke.

Snoezelbedden

Samen met de mensen van 't Weyerke heb ik een concreet doel uitgezocht waar ik met Spine het beste aan zou kunnen bijdragen. Iets waarmee ook de link naar het project zelf heel duidelijk zou zijn. We zijn daarmee uitgekomen op de aankoop van nieuwe snoezelbedden voor Huize Terlaemen -onderdeel van 't Weyerke- waar mensen opgevangen worden met een niet-aangeboren hersenletsel.

Het interessante voor 't Weyerke is dat -hoe weinig of hoeveel het project ook opbrengt- er met de opbrengst van Spine altijd kan geïnvesteerd worden in de bedden. En met een beetje geluk kunnen er misschien wel meerdere aangekocht worden -een mens mag hopen en dromen, nietwaar?

De snoezelbedden worden door de technische ploeg van 't Weyerke zelf gemaakt. Dat maakt dat ze volledig op maat en naar wens kunnen worden samengesteld én dat de prijs daardoor nooit overdreven hoog wordt. Zo zijn de bedden lekker duurzaam én vervullen ze de noden die ze moeten vervullen, heel belangrijk is dat.

Maar wat is dat nu precies, zo'n snoezelbed?

De snoezelbedden staan in een rustige ruimte en worden vooral gebruikt om een rustmoment te kunnen creëren in de loop van de dag. De mensen die verblijven in Huize Terlaemen hebben vaak nood aan een zen-moment. Dat kan in zo'n snoezelbed. Er is plaats voor 2 waardoor er iemand mee in kan gaan liggen. Soms is het voldoende om er gewoon te zijn, maar een massage of een doodgewone knuffel kan ook veel soelaas brengen. In het snoezelbed liggen vaak ook veel 'zachte voorwerpen' die het verblijf erin nog aangenamer maken. Dat gaat over knuffels en kussens tot verzwaringsdekens.

Aan de praktische kant is zo'n bed verstelbaar in hoogte. Zo is het in bed leggen van iemand met of zonder hulp van een stalen verpleegster wat makkelijker te doen. De zijkanten kunnen worden geopend en gesloten maar dàt gebeurt met een volledig doorzichtige plexiglasplaat zodat je nooit een bevangen gevoel hebt als je in het bed ligt te snoezelen.

Op dit moment staan er 4 snoezelbedden binnen en enkele buiten in Huize Terlaemen. Zeker de binnenbedden worden elke dag zeer intensief gebruikt bij de verzorging en de therapieën waardoor het materiaal écht afziet. Alle bedden en matrassen zijn aan vervanging toe.

Met Spine probeer ik mijn steentje bij te dragen want nieuwe snoezelbedden betekenen veel voor de zorggebruikers, het team en de families van Huize Terlaemen. 

Wil je dus graag bijdragen dan kan dat door dit boek te bestellen. Doen!

Expo

Ik wil zeker het maximale eruit halen voor 't Weyerke, daarom is het de bedoeling op zo vaak mogelijk te exposeren. 

Op deze plekken kon je de foto's van Spine al zien:

  • 17/1/2023 t/m 28/2/2023: Cultuurcafé De Fwajee, Sint-Truiden.
  • 22/1/2023 9h00 Brunch met boekvoorstelling, Cultuurcafé De Fwajee, Sint-Truiden.
  • 3/4/2023 19h30 Boekvoorstelling, bibliotheek Heusden-Zolder.
  • 4/4/2023 t/m 30/4/2023: Bibliotheek van Heusden-Zolder. 
  • 4/5/2023 t/m 28/5/2023: Muzecafé - Cultuurcentrum Muze, Heusden-Zolder
  • 1/6/2023 t/m 30/6/2023: Stadhuis Bilzen.
  • 22/9/2023 20h: Vernissage in Foyer cc 't Schaliken Herentals
  • 23/9/2023 t/m 19/12/2023: Foyer cc 't Schaliken Herentals.

Nog gepland:

  • 1/5/2024 t/m 30/6/2024: Woonzorgcentrum De Bloemelingen, Heusden-Zolder.
Bestellen

Wil je het fotoboek bestellen? Dat kan door het formulier in te vullen. Ik heb er nog maar enkele op voorraad. Snel zijn is dus de boodschap.

Ik wil een Spine fotoboek!